Ferie, sol og rejser til Mallorca, Ibiza og Menorca

Skove, maki og garigue

Stedsegrønne naturskove

Stedsegrønne naturskove var tidligere almindelige på Mallorca. Idag er der kun få og små skove tilbage. De almindeligste træer i naturskovene var enten steneg eller korkeg. Steneg-skoven var mere lukket, mens korkege-skoven var åben nok til, at underskoven, buske m.m. trivedes.

Andre almindelige træer er pinje, cypres, strandfyr, aleppofyr, kermeseg m.m.

 

Maki

Maki er idag udbredt på dele af Mallorca. Maki er et 2-4 meter højt plantesamfund / kratsamfund bestående af stedsegrønne træer og buske. Typiske planter i makien er blandt andre rosmarin, mynte, myrte, pistacie, trælyng, jordbærtræ, immergrøn korsved, gyvel, enebær, vintersnebolle, dværgpalme, enebær og lavendel.

Udtrykket maki kommer af det korsikanske navn på soløjetræ.

Egentligt er makien det første ødelæggelsestrin af den grønne egeskov. Udviklingen fra naturskov til gold steppe går via makien og gariguen.

Mennesket har traditionelt udnyttet makien til at skaffe sig dyrefoder, brænde, farvestoffer, gummi, harpiks m.m. Overudnyttelse har nogle steder ført til næste udviklingsstadie: gariguen.

Makien findes i det vestlige Middelhavsområde i 0-600 meter over havet. Mens det i det østlige område kan gå helt op til 1000 meter over havet.

 

Garigue

Garigue er et åbent plantesamfund, der primært består af op til 1½ meter høje buske. Garigue findes i hele middelhavsområdet under forskellige navne. På Mallorca findes det blandt andet på sydøstkysten.

I gariguen findes der særligt mange planter med torne, hvilket formentlig er en tilpasning, der er sket som følge af græsning. Et andet typisk forhold er de mange løgplanter, der blomstrer sidst på vinteren og om foråret.

Generelt skal planterne i gariguen kunne tåle græsning og tørke. Det gælder fx citrusroser og vortemælk.

Almindelige planter i gariguen er kermeseg, tornede buske, lavendel, timian, rosmarin, salvie, rude, løgplanter såsom krokus, iris og tulipan.

 

Steppe

Plantevæksten i den golde steppe er yderst sparsom. Geder og får har ædt buskene, som er erstattet af etårige planter samt nogle få løg- og knoldvækster, eksempelvis affodilarter og strandløg.