Rejsediarré hører til blandt de mest almindelige sygdomme under rejser rundt om i verden. Størst er risikoen i fattige lande, men problemet kan også forekomme i f.eks. Sydeuropa.

Nogle enkle forholdsregler kan tage toppen af risikoen for at erhverve sig rejsediarré.

Brug øjnene! Ser restauranten, tavernaen… uappetitlig ud, så find et andet sted!

Lugter maden godt eller ser det ulækkert ud. Så find et andet sted at spise.

Undgå vand som ikke er kogt eller købt i flaske. Husk også at terninger er en risiko-faktor.

Frugt og grønt kan også give problemer hvis du ikke selv har skyllet det. I Sydøstasien bør man være ekstra påpasselig med rå grøntsager.

Skaldyr såsom østers, muslinger, hummer, krebs m.m. skal være helt gennemkogte. Ellers udgør de også en risiko. Ofte er de ikke gennemkogte!

Hvad bør man gøre hvis det går galt alligevel?

 

Kulde

Rejsende til Sydeuropa skal også være opmærksom på, at der kan blive køligt om aftenen. Så lunt tøj vil ofte være på sin plads. Om vinteren kan der være bidende koldt.

Kroppen kan være følsom overfor store temperaturudsving, hvilket kan udløse dårlig mave. Derfor skal man også være opmærksom på aircondition i bil og feriebolig. Temperaturen i solen runder ofte 35 grader, så en “kold” bil på 20-22 grader udsætter kroppen for store varmeudsving.

Det gavner samtidig miljøet og din pengepung, hvis du ikke sætter temperaturen i bilen så lavt. Aircondition nedsætter bilens ydeevne meget, hvilket betyder forøget benzinforbrug.