Der findes mere end 300 store og små drypstenhuler på Mallorca. Langt de fleste er ikke åbne for offentligheden. Dog er flere af de store og flotteste huler åbne for publikum.

De kendteste grotter er Cuevas del Drach (dragegrotterne), Cuevas del Hams og Cuevas de Arta. Se også de flotte billeder fra hulen Coves de Campanet.

 

Drypsten

Drypsten kaldes henholdsvis stalakitter (drypsten hængende ned fra loftet) og stalagmiter (drypsten ragende op fra gulvet). De dannes ved, at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge i en underjordisk hule og derved – dråbe for dråbe – har afsat små kalklag når vandet er fordampet. Gennem århundreder bliver det til de velkendte drypsten. Mødes en stalakit og en stalagmit dannes der en søjle. Drypsten vokser med ca. 1 cm på 100 år.

 

Stalakit

Termerne stalagmit og stalakit har deres oprindelse i det græske begreb stalasso (σταλάσσω), at dryppe. Det moderne begreb stalakit blev skab at den danske fysiker Ole Worm.

Den romerske naturhistoriker Plinius har skrevet den ældste tekst, hvori drypstenshuler med stalakitter, stalagmitter samt søjler nævnes. Plinius refererer også til, at drypstenene netop skabes ved dryppende vand.

Kilde: Wikipedia.

 

Stalagmit

Begrebet stalakit kommer af den græske term stalagma (“Σταλαγμίτης”), “drop” or “drip.