Klokken på Mallorca er den samme som i Danmark. Danmark og Spanien ligger i den samme tidszone.

Europas tidszoner.

Tidszoner

Jorden er som bekendt opdelt i 24 tidszoner, svarende til døgnets 24 timer. Derfor er klokken ikke det samme alle steder samtidigt. Normalt følger disse tidszoner de enkelte landegrænser, men nogle lande som eksempelvis Rusland og USA er så store, at det er nødvendigt at opdele landene i flere tidszoner.

Nulpunktet for tidszonerne er en imaginær linje fra Nordpolen til Sydpolen gennem London (Greenwich, jfr. betegnelsen Greenwich meantime, GMT). Bevæger man sig mod øst, lægger man timer til klokkeslettet. Ser man på kortet, fremgår det at man skal lang mod øst (landene markeret med rødt) for at lægge én time til. Omvendt er det når man rejser mod vest, idet man så trækker én time fra pr/zone. Det vil sige at i England er man en time efter os. Når klokken er to i Danmark er den et i England.

Her i Danmark er vi 1 time foran Greenwich meantime, jo længere vi rejser mod øst des senere på dagen bliver det, og omvendt jo længere mod vest vi rejser, des tidligere på dagen bliver. Sagt på en anden måde: Når vi rejser mod øst taber vi tid, og når vi rejser mod vest vinder vi tid.

 

Tab tid eller vind tid

Det var bl.a. derfor at Phileas Fogg i Jules Vernes berømte roman “Jorden rundt på 80 dage” netop nåede jorden rundt indenfor den afmålte tid. Phileas Fogg rejste mod vest. Når man rejser mod Vest, så tjener man 4 min for hver længdegrad og rundt om jorden er der 360 længdegrader lig en dag. Var Fogg rejst mod øst, havde han tabt væddemålet.

 

Læs mere

Danmarks tidszone

Europas tidszone