Ferie, sol og rejser til Mallorca, Ibiza og Menorca

Likør: Likør på Balearerne

Likør på Balearerne

Likør, HierbasKrydderi på flaske kaldes Mallorcas likører også. Det er brugen af de mange krydderier i likørerne, som idag har fået hæftet betegnelsen “aperitif” på sig. Urter til likørerne kan bl.a. findes i bjergene mod sydvest efter de første regnskyl i november.

Historisk set har likøren aldtid stået i vinens skygge. Men med den store vinpest i 1800-tallet fik likøerne nyt liv.

Palo (kryddersnaps)

Der laves mange forskellige likører på Balearerne. F.eks. palo som er krydret likør med en alkoholprocent på 22-38. Kinabark er en hovedingrediens i palo som i mange år betragtedes som medicin. Bl.a. da malariaen hærgede Mallorca i 1500-tallet.

Paloens mørke farve kommer af karamelliseret sukker og johannesbrød.

Hierbes

Herbes / Hierbas er nok den mest berømte likør fra Mallorca. Herbes er blevet produceret i århundreder, blandt andet omtalte den romeske Plinius herbes-likøren. Plinius berettede at der anvendtes 100 krydderier i likøren og at den med held kunne anvendes mod sygdom.

Likør, anisHvor mange krydderier der skal indgå i en herbes-likør, er der stor uenighed om. Nogle mener 5 krydderier, andre 12 og 16 krydderier. Men der er dog enighed om, at anis (frugten af pimpenella anisum) skal indgå i likøren. Andre almindeligt benyttede krydderier er f.eks. mynte, rosmarin, isop og lavendel. Herbes findes idag i tre varianter, en tør (seques), halvtør (semiseques) og en sød (dolces). Herbes har en alkoholprocent på 40.

Farve: Lysegrøn.

Producenter

Ca’n Rich de Buscatell

Camí de Sa Vorera
07820 Sant Antoni de Portmany
www.bodegascanrich.com
Producerer økologisk vin, olivenolie og likør.

Rejseforberedelse

Rejseforberedelser inden ferien; fx billeje, pas, solcreme, valuta, tidszone og andre praktiske informationer.

Læs mere her

Menorca

Menorca med byerne Mahon og Ciutadella er Mallorcas nordlige nabo med dejlige strande, flot natur og god mad. Læs mere om Menorca

Ibiza

Ibiza er såvel navnet på byen Ibiza og den tredjestørste ø i Balearerne. Ibiza ligger sydøst for Mallorca halvvejs mod Den Iberiske Halvø. Læs mere om Ibiza