Den spanske borgerkrig fra 1936-1939 og Franco diktaturet deler stadig Spanien. Skal man glemme det hele eller have det hele frem i lyset.

Meget firkantet set, så vil de borgerlige / konservative i Spanien glemme alt. Det var dem der samarbejdede med diktatoren general Franco. Omvendt vil socialisterne have alt frem i lyset. Det var dem der blev forfulgt og dræbt under og efter krigen.

Kort over massegrave – klik her


Den spanske borgerkrig, nye undersøgelser

Lokalregeringen på Balearerne har igang sat nye undersøgelser og åbninger af massegrave fra den spanske borgerkrig.

Læs nyheden her


Arbejdslejre på Mallorca

Mallorca var under hele den spanske borgerkrig under oprørernes og de senere sejrherrer kontrol. Under borgerkrigen fra 1936-39 var der tyve fangelejre på øen med cirka fem hundrede primært politiske fanger.

I perioden fra 1939-42 var der fanger fra hele den spanske halvø. Fangerne udførte gennem hele perioden tvangsarbejder.

Mange politiske fanger blev tvangsflyttet til Spansk Marokko”.

Kilde: Mallorca Magazin, 24/2 2019


Syv frankistiske koncentrationslejre på Mallorca

I Spanien var der omkring 300 frankistiske koncentrationslejre , hvoraf de syv lå på Balearerne. Mellem 700.000 og en million spaniere blev interneret i koncentrationslejrene i kortere eller længere tid.

Journalisten Carlos Hernández de Miguel har gennem en årrække arbejdet med denne del af den spanske historie, som mange forsøger at holde skjult. Systemetiske sletninger i arkiver gennem årene, har besværliggjort arbejdet. Sletninger der er foretaget for at skjule forbrydelser, men også for at skjule forbindelser til nazismen før og under anden verdenskrig.

I de frankistiske koncentrationslejre var der ingen gaskamre, men udryddelsen blev praktiseret ideologisk. I Spanien var der ingen jødisk eller sigøjnerisk folkedrab, men der var en ægte ideologisk holocaust, en endelig løsning mod dem, der troede anderledes, ifølge Carlos Hernández de Miguel.

Kilde: Ultima Hora, 16/3 2019, https://www.ultimahora.es/noticias/local/2019/03/16/1065427/investigacion-apunta-baleares-tuvo-siete-campos-concentracion-franquistas.html


Mapa de la Memoria

På Mapa de la Memoria der er et uofficielt kort, illustreres det hvor der ligger kendte massegrave fra borgerkrigen. Desuden kan man se, hvor der er mindesmærker for diktatoren, slag fra krigen, historiske bygninger m.m. På Mallorca er der ifølge kortet fem massegrave.

Massegrave på Mallorca

Kilde: www.mapadelamemoria.com

(Dette kort er ikke aktivt længere. 15/3 2019.)

Det officielle kort

Det spanske justitsministerium forventes at offentliggøre et kort med uåbnede massegrave i Spanien, i de regioner hvor de konservative ikke regerer (Partido Popular). Det konservative parti i Spanien vil ikke samarbejde med regeringen om at opklare fortidens forbrydelser.

Kilder:

Politiken 24/10 2010
Mange forskere involveret i åbning af massegrave.
Mapa de la Memoria
www.mapadelamemoria.com


Massegrave fra den spanske borgerkrig

Balearernes regering har bevilget 36.000 euro til kortlægning af massegravene på Mallorca fra den spanske borgerkrig og den senere undertrykkelse under militærdiktaturet.

Memoria de Mallorca og lokalregeringen ønsker, at ofrene vil blive mindet. Ligeledes skal efterkommerne have mulighed for at besøge massegravene og sørge over de forsvundne familiemedlemmer.

Det anslås at 1.400 personer forsvandt under krigen og diktaturet.

Kilde: Mallorca Zeitung 12/11 2010
Mallorca Info 14/11 2010