Den romerske by Pollentia

Pollentia, romersk by i udkanten af AlcudiaHærføreren Quintus Cecilius Meletus grundlagde byen Pollentia, i året 123 fvt. Pollentia er beliggende i Mallorcas nordlige ende ved Alcudia. De udgravede huse, gader samt teatret er absolut et besøg værd. Den romerske by ligger lige uden for bymuren og over for kirken. Der er parkeringspladser lige ved udgravningerne.

Museum i Alcudia med romerske levnI det lille museum, The Monograph Museum of Pollentia, vises glimt af det antikke romerske liv, gennem udgravede effekter. Bl.a. er der udstillet keramiske artikler, hvoraf nogle er importeret fra andre dele af det udstrakte romerrige. Statuer med flotte draperinger, teatermaske, glasting, landbrugs- redskaber, spil og smykker er  nogle af de udstillede effekter.

Pollentia grundlægges

Pollentia blev grundlagt i år 123 fvt., samme år som Mallorca blev underlagt Rom. Pollentia var den første romerske by på Mallorca, og byen lå på søvejen mellem Rom og Spanien. Mange romere blev tiltrukket af det rolige liv på Mallorca. Mode og tekstil blev vigtige erhverv, bl.a. fordi vævere og skræddere flyttede til Pollentia. Tekstilerne blev eksporteret til hele romerriget. Modebevidste romere skulle i en periode benytte tøj fra Pollentia, såsom toga, kjoler og slag. Gajus Julius Cæsar skulle have foretrukket den mallorcinske kappe (latixclavia) ifølge historiske skrifter.

På kejser Augustus’ tid (63 fvt. – 14 evt., romersk kejser fra 27 fvt. – 14. evt.) var Pollentia vokset anseeligt og dækkede et areal på hen ved 12 hektarer. Byens nedgangstid begyndte i det 3. årh. e.kr. som følge af økonomisk uføre samt flere ødelæggende brænde. Nedgangen accelererede med vandalernes ankomst i 400-tallet. I 440 evt. blev Pollentia plyndret af vandalerne.

År 534 evt. blev Mallorca en del af det bynzantinske/østromerske imperium. Levninger fra denne periode er bl.a. fundet på byens torv.

Pollentia, udgravning
Pollentias struktur

Pollentias struktur følger den traditionelle romerske bystruktur, med regulære gader (parallelt og tværgående). Nogle af gaderne er blevet gravet ud af arkæologer og kan idag beses. Pollentia havde som andre byer sit forum – byens centrale torv omgivet af en søjlegang og af offentlige bygninger. I den ene ende lå byens templer viet til forskellige guder, bl.a. til triaden Jupiter, Juno og Minerva. Andre templer i Pollentia var viet til nu ukendte guder. Økonomiske og administrative opgaver blev også varetaget på forum i basilikaen. For eksempler retslige forhold. Ved forum lå der også forskellige små butikker.

Pollentia besidder en central betydning i studiet af romernes tilstedeværelse på Mallorca, da Pollentia er den eneste by fra denne epoke som det er muligt at besøge idag.

Udover selve byen, er der også det romerske teater. Det er beliggende i bakkerne lidt uden for Pollentia. Teatret er let tilgængelig fra de udgravede dele af Pollentia, både for gående, kørestolsbrugere og børn i klapvogne.

Fund fra Pollentia
Bronzehoved, Pollentia, Mallorca

Bronzehoved

Et af husene i Pollentia er opkaldt efter dette fund.
Maske, Pollentia, Mallorca.     Maske.
Mønt fra romertiden, Mallorca     Mønt.