Romersk persongalleri

Augustus

Romersk kejser 27 f.kr – 14. e.kr. Levede 63 f.kr. – 14. e.kr. Under kejser Augustus oplevede hele Middelhavsområdet en blomstringsperiode.

Cassiodorus

Skrev en verdenshistorie, som blev færdig i 519.

Gajus Julius Cæsar

Romersk feltherre og kejser. Cæsar  skulle have foretrukket den mallorcinske kappe (latixclavia) ifølge historiske skrifter. Levede fra 100/102-44 f.kr.

Justitian

Kejser i det Østromerske Rige. Indlemmede Mallorca i det Østromerske rige i år 534.

Orosius

Romersk forfatter. Omtalte erobringen af Balearerne som “great slaughter”.

Pompejus

Gnaeu Pompejus opholdt sig i en periode på Mallorca, hvortil han i år 47 f.kr. blev tvunget af Cæsar.

Plinius, den ældre

Gajus Plinius Secundus, 23-79 e.kr. romersk embedsmand.

Plinius den ældre skrev det vigtige værk “Naturalis Historia” i 37 bind, der i dag er en vigtig kilde for kendskabet til antik videnskab. Plinius blev dræbt ved i Pompeji ved vulkanudbruddet i år 79.

Plinius, den yngre

Gajus Plinius Cæcilius, ca. 62 – ca. 114 e.kr. Romersk embedsmand og nevø af Plinius den ældre. Plinius den yngre var blandt andet statholder i Bithynien. Plinius den yngre skrev en række interessante breve, som udkom på dansk i 1966 under titlen “Plinius’ breve”.

Plutarch

Skrev en berømt naturhistorie. Døede år 118 e.kr.

Quintus, Cecilius Metellus

Romersk hærfører (Fader: Hærfører, Macedonius. Bror: Hærfører, Creticus.). Erobrede Mallorca i 123 f.kr. og fik siden hen tilnavnet Baliaricus. Metellus blev romersk konsul på Balearerne. I år 121 f.kr. fejrede han sin sejr med et triumftog gennem Rom.

Metellus grundlagde byen Pollentia i år 123 f.Kr., og den blev en ganske almindelig provinsby. Pollentia oplevede sin storhedstid i det første og andet århundrede e.Kr. I løbet af det fjerde og femte århundrede blev den ødelagt og forladt.

Sallust

Romersk historiker.

Sicilus, Diodorus

Romerske forfatter som skrev ”verdenshistorien” kort før vores tidsregnings begyndelse.

Strabo

Døede år 21 e.kr. Romersk forfatter. Skrev bl.a. en romersk georgrafi. Strabobsatte antallet af kolonister i forbindelse med erobringen af Mallorca til 3000.

St. Hippolytus

Den første som benyttede navnene Maiorica og Minorica. Levede i det 3. årh. Kilde; Garcia.

Plinius

Plinius rejste meget rundt i romerriget og beskrev hvad han så. Mange fragmenter om Balearerne er nævnt, f.eks.

Plinius omtalte det område ved Alcudia som i dag er naturparken Albufera. Herfra eksporteredes purpurhøns og nathejrer til Rom som delikatesser. s323
Plinius nævnte i 100-tallet e.kr. en by ved navn Sinium. Ligeledes er der fundet rester af romerske beboelser i Sineu, som endnu kan ses.
Plinius berettede at der anvendtes 100 krydderier i likøren og at den med held kunne anvendes mod sygdom. Læs evt. mere om likører under “Vin, øl og spiritus”.
Plinius priste også vinen fra Balearerne. Ligeledes berettede han at den eksporteredes til hele romerriget.

Sidetal henviser til bogen “Mallorca (originaltitel Mallorca – kultur und lebensfreude)”. Oversat til dansk i 2000. ISBN: 3-8290-4436.

Historisk persongalleri