Romerske glimt på Mallorca

Der er fundet romerske levninger mange steder på Mallorca og mange ting berettes. Udover byerne Pollentia og Palmeria, kan følgende også nævnes uden at være dækkende:

Romerske glimt på Mallorca.

Manacor: Bl.a. omtalt i den romersk-byzantinske periode. Den romerske forfatter Diodorus Siculus nævnte også Manacor. Byzantinske basilikaer som Son Pereto og Sa Carrotxa ved Manacor vidner også om romernes og kristendommens tilstedeværelse. 1)

Sineu: Plinius nævnte i 100-tallet e.kr. en by ved navn Sinium. Ligeledes er der fundet rester af romerske beboelser i Sineu, som endnu kan ses. 6)

Albufera: Plinius omtalte også det område ved Alcudia som i dag er naturparken Albufera. Herfra eksporteredes purpurhøns og nathejrer til Rom som delikatesser. 2)

Guium, nævnt af Plinius, måske det nuværende Santanyi ved Campos-bugten. 3)

Puerto de Pollenca: Omtalt som Oppidum Bochoritanum / Bocchorris. Denne bosættelse var formentlig tilknyttet Pollentia. 4)

Broer: Pont Roma ved Pollenca som fører over Torrent de Sant Jordi samt levninger af broer rundt om på Mallorca.

Almudaina buen i det gamle Palma i gaden C. Almudaina. 10)

Bymur i Palma.

Vandingskanaler: Rundt om på Mallorca er der fundet såkaldte canaletas. Disse anvendtes til markvanding.

Under Michaels-kirke ved ”de stolte kilder”, Pla de Tel, Raigur har der ligget et romersk tempel og siden en moske. Raigur er det smalle område øst for bjergkæden Serra Montana mellem Alcudia og Palma. 7)

Borgen ved Alaró blev betragtet som uindtagelig. Borgen ligger på et bjerg 500 meter over byen Alaró. I borgen er der blandt andet fundet keramik og byzantinske mønter. Borgen ligger i dag hen som en ruin. De nuværende rester er fra middelalderen. 5)

Sant Llorenc. Arkæologiske fund peger på, at Sant Llorenc har været beboet siden romertiden. 8)

Arta. Arkæologiske fund peger på romersk tilstedeværelse i Arta. 9)

Tucs, ukendt stednavn. 11)

Kilder til ovenstående glimt

1. “Mallorca (originaltitel Mallorca – kultur und lebensfreude)”. Oversat til dansk i 2000. ISBN: 3-8290-4436. Side 12 og 441.
2. Samme side 323.
3. Sfinx 1997, nr. 2, side 51.
4. Samme.
5. Mallorca, side 176.
6. Samme, side 307.
7. Samme, side 192.
8. Samme, side 452.
9. Samme, side 466.
10. Sfinx 1997, nr. 2, side 52.
11. Garcia, side 127.