Ferie, sol og rejser til Mallorca, Ibiza og Menorca

Roms erobring af Mallorca

Roms erobring af Mallorca

År 123 fvt. erobrede romerne Mallorca og de andre baleariske øer.

Senatet i Rom besluttede i år 123 fvt., at Mallorca / Balearerne skulle underlægges romerriget. Quintus Cecilius Metellus fik opgaven, som viste sig at blive en af de hurtigere erobringer.

Roms bevæggrunde

Roms bevæggrunde for at erobre Mallorca var i det væsentligste følgende:

Mallorca lå strategisk vigtigt mellem Rom og Spanien. Spanien blev underlagt romerriget i år 133 f.kr. Mallorca blev på grund af sin beliggenhed interessant for Rom, som et trinbræt mellem Italien og Spanien.
Sørøvere plagede ikke alene handelen og søvejene i Middelhavet. De dristede sig også til at angribe romerske krigsskibe.

Kilde: M. Gwyn Morgan, “The Roman Conquest of the Balearic Isles,” California Studies in Classical Antiquity, årgang 2, 1969, side 217-231. Forfatteren analyserer de antikke kilder til den romerske erobring og spørger: Hvorfor skete det netop i år 123?

Efter erobringen af Mallorca fulgte koloniseringen

Romerne koloniserede de baleariske øer. Byer som Pollentia (Alcudia) og Palmeria (Palma) blev grundlagt kort efter erobringen. Der blev anlagt veje og broer, templer, teatre, landvillaer m.m. blev bygget. Romerne og den romerske kultur var synligt til stede på alle øerne, som blev helt romaniseret. 1)

Øboerne levede primært af landbrug og håndværk, bl.a. vævning og skrædderi.

Kilde:
1) The Balearic Islands, L. Pericot Garcia, side 126.

Rejseforberedelse

Rejseforberedelser inden ferien; fx billeje, pas, solcreme, valuta, tidszone og andre praktiske informationer.

Læs mere her

Menorca

Menorca med byerne Mahon og Ciutadella er Mallorcas nordlige nabo med dejlige strande, flot natur og god mad. Læs mere om Menorca

Ibiza

Ibiza er såvel navnet på byen Ibiza og den tredjestørste ø i Balearerne. Ibiza ligger sydøst for Mallorca halvvejs mod Den Iberiske Halvø. Læs mere om Ibiza