Joan Miro på Mallorca

Joan Miró (1893-1983), spansk kunstner. Miró hørte til blandt de toneangivende kunstnere og nød international anerkendelse. Miró var bl.a. i en tidlig inspireret af von Gogh og kubismen. Senere prægede Miró surrealismen med sin næsten abstrakte stil.

Som kunstner udøvede Miró sit virke i hhv. Frankrig og Spanien. I sit lange kunstnerliv eksperimenterede han med mange materialer. Men især er han kendt for brugen af primærfarver, og et formsprog der med enkle tegn og symboler kan minde om børnetegninger.

Udover malerierne som gjorde Joan Miró berømt, producerede han også mange skulpturer, keramiske værker m.m. Mange af værker er idag udstillet på museer over hele verden.

Maleri: Chavall Fort
Miro, Chavall Fort, Kilde

Miró i Paris

Miró drog til Paris i en ung alder. Her blev han en af de centrale skikkelser indenfor den avantgardistiske del af kunstmiljøet. I disse år havde han kontakt til bl.a. Picasso og Kandinsky. Via forhandlere og andre forbindelser var han også blevet kendt og skattet i Amerika.

Miró på Mallorca

I 1940 ankom Miró til Spanien som flygtning. Anden verdenskrig rasede, Frankrig var blevet besat. Mulighederne i Paris var begrænsede. Med ét blev Miró afskåret fra kunst-avantgarden og Amerika. Miró slog sig ned i Palma de Mallorca – hans mors og kones hjemby.

Miró udøvede herefter sit kunstneriske virke fra Mallorca i mere end 30 år. Dette værksted – hans atelier kan idag beses. Sammen med en del af hans seneste værker og skitser, kan man se værkestedet og mange andre objekter fra hans virke.

Joan Miro
Joan Miro, 1982. Kilde

Museet på Mallorca

Fundació Pilar I Joan Miró a Mallorca
Joan de Saridakis, 29
Cala Major – Palma.

Hjemmeside, Joan Miró Foundation Barcelona: http://www.bcn.fjmiro.cat/