Likør

Krydderi på flaske kaldes Mallorcas likører også. Det er brugen af de mange krydderier i likørerne, som idag har fået hæftet betegnelsen “aperitif” på sig. Urter til likørerne kan bl.a. findes i bjergene mod sydvest efter de første regnskyl i november.

Historisk set har likøren aldtid stået i vinens skygge. Men med den store vinpest i 1800-tallet fik likøerne nyt liv.

Palo (kryddersnaps)

Der laves mange forskellige likører på Balearerne. F.eks. palo som er krydret likør med en alkoholprocent på 22-38. Kinabark er en hovedingrediens i palo som i mange år betragtedes som medicin. Bl.a. da malariaen hærgede Mallorca i 1500-tallet.

Paloens mørke farve kommer af karamelliseret sukker og johannesbrød.

Hierbes

Herbes / Hierbas er nok den mest berømte likør fra Mallorca. Herbes er blevet produceret i århundreder, blandt andet omtalte den romeske Plinius herbes-likøren. Plinius berettede at der anvendtes 100 krydderier i likøren og at den med held kunne anvendes mod sygdom.

Hvor mange krydderier der skal indgå i en herbes-likør, er der stor uenighed om. Nogle mener 5 krydderier, andre 12 og 16 krydderier. Men der er dog enighed om, at anis (frugten af pimpenella anisum) skal indgå i likøren. Andre almindeligt benyttede krydderier er f.eks. mynte, rosmarin, isop og lavendel. Herbes findes idag i tre varianter, en tør (seques), halvtør (semiseques) og en sød (dolces). Herbes har en alkoholprocent på 40.

Farve: Lysegrøn.
Producenter
Ca’n Rich de Buscatell

Camí de Sa Vorera
07820 Sant Antoni de Portmany
www.bodegascanrich.com
Producerer økologisk vin, olivenolie og likør.