Af Jens Erik Larsen, Dansk Cykel Safari

Mallorca og Menorca er to fantastiske cykeløer, som vi har afprøvet mange gange. Her er flotte forløb ad snoede småveje gennem oliven- og mandellunde. Klostrene, vi overnatter på ligger højt til vejrs for, at munkene kunne være tæt på himlen, fjernt fra jordiske fristelser.

Man kan cykle ca. 40 km om dagen og komme det meste af Mallorca rundt. Her præsenteres dog en lidt længere rundtur, hvor vi finder nye veje og overnatningssteder, samt besøger den fredelige grønne nabo ø, Menorca et par dage.

Mallorca og Menorca på cykel – program ud til turen september 2007:

1. dag til Felanitx ca. 60 km

Cykler langs Middelhavet på El Arenal promenaden og tager derefter kurs mod Llucmajor. Dette er skomagernes by – bemærk illustrationen af sko produktion på skulptur på lille torv. Smalle, labyrintagtige gader. Videre ad lille vej mellem 2 højdedrag langs appelsinlunde til Porreras. Rast på plazaen og så tilløb til opstigningen til San Salvador klostret (510 m.o.h.) efter Felanitx. Meget middelalderligt byggeri og stemning. Stedet opleves som en fjern verden for sig.

2. Bonany Klostretdag til Cala Ratjada ca. 55 km

Her kan man enten cykle parallelt med kysten forbi de berømte grotter ved Porto Cristo eller tage en lidt længere rute ind i land ad småveje forbi Petra neden for Bonany klosteret med frokost på Bar Stop. Overnatning på dansk-spansk ejet hotel. Det er første gang, vi kommer i dette hjørne af Mallorca.

3. dag til Menorca – ca. 25 km

Der sejles fra Cala Ratjada til Menorca´s hovedstad Mahon/Mao og cykles ind på øen, der er lidt landbrugsagtig og er kendt for bl.a. osteproduktion. Den er noget mindre end Mallorca og med mindre trafik end Mallorca, så mon ikke vi kan komme det meste rundt på et par dage. Vi følger først den gamle vej Cami d´En Kane, der går et par km nord for hovedvejen – en smuk vej med stengærder til begge sider.

4. dag. Menorca rundt – ca. 50 km

Rundt på øen, der i en periode (1705 – 1802) hørte under Storbritanien og på visse punkter skulle have spor derfra. Øen er ca. 50 km lang og 17 km bred og det højeste punkt Monte Toro er 357 m.

5. dag til Lluc klosteret – ca. 45 km

Sejler tilbage til Mallorca fra Ciutadella til Alcudia. Derfra langsom opstigning i Tramuntana bjergene – de nordlige bjerge. Den østlige del her ret øde og uden meget trafik. Til sidst går det faktisk nedad til Lluc klosteret, Santuario de Lluc , 550 m.o.h.

Historien fortæller at Jomfruen af Lluc – den sorte madonna, blev fundet på marken af en hyrde og en cistercienser munk og blev bragt til den nærmeste kirke, men den gik selv tilbage til stedet, hvor den blev fundet og derfor byggede man klosteret her omkring 1247-68. Det er Mallorca’s største kloster og der kommer en del turister for at se den sorte madonna, som under gudstjenesten i kirken drejes på en drejeskive, så man lige får set den i kort tid. Hun siges at være god for 86 dokumenterede mirakler.

6. dag. Udflugter fra Lluc – ca. 40 km

Vi tager en overnatning mere dette udmærkede sted. Man kan cykle ned til Sa Calobra – ret vild ned- og opkørsel. Eller tage ned til Selva og evt. videre til besøg i læderbyen Inca. Endelig kan man vælge bare at slappe af på klostret, evt. med en vandretur i de smukke olivenlunde i nærheden.

7. dag – til el Encinar mellem Deia og Valdemossa – ca. 50 km

Videre på bjergvej 711 med fantastiske udsigter over Middelhavet – og en del turisttrafik. Før Soller ned gennem småbyerne Fornalutx og Biniaraix. Frokost i Soller og evt. tur med sporvognen til Puerto Soller. Derefter snor vi os op ad den lille smukke serpentinervej langs oliventræerne og videre mod Valdemossa. Evt. besøg på Godset Son Marroig et par km før Deia og et stop i Deia, før vi når til luksushotel El Encinar. I nærheden ligger Monestir de Miramar.

8. dag til Palma ca. 40 km

På vej mod Palma kan La Granja besøges. Lidt tid i Palma.

Guidede ture

Se mere om såvel guidede ture som turpakker til Mallorca på www.cykelsafari.dk