I dag er det meget almindeligt, at den rejsende selv booker sin flyrejse, leje af bil, hotelværelse. Der er rigtig mange muligheder, som ligger sig op ad den traditionelle pakkerejse, også kaldet charterrejsen.

Det er forbavsende nemt selv at tjekke mulighederne og bestille flyrejser m.m. Som forbruger er vi omfattet af mange regler. Det står der mere om neden for. Det vigtigste råd er dog, at tænke sig godt om inden rejsen bestilles. Vær opmærksom på betingelserne. Det er ikke alle rejser der kan afbestilles igen.

 

Forbrugerrettigheder i forbindelse med flyvning

EU har indført forbrugerrettigheder for flypassagerer under nogle givne forhold.

 

Bagggrund

”Hvert år udsættes omkring en kvart million luftfartspassagerer for en ubehagelig overraskelse ved indtjekningen til deres flyvning. De havde købt en billet og reserveret en plads. Derefter meddeler luftfartsselskabet, at deres flyvning er blevet overbooket, og de er nødt til at tage et senere fly. Boardingafvisning medfører stor ulejlighed og tidsspilde for passagerer. Lige så ubelejlige er uvarslede aflysninger og forsinkelser, som efterlader passagerer strandede i flere timer i en lufthavn.”, Loyola de Palacio, næstformand for Europa-Kommissionen.

Gouda Rejseforsikring anslår, at antalllet af danskere som missede deres fly steg med med 30% fra 2004 til 2005 (Politiken, 29/7 2006).

 

Overbookning

Har flyselskabet har overbooket en flyafgang, så alle de passagerer der er tjekket ind ikke kan komme med, skal flyselskabet forhøre sig blandt passagerne, om nogle af disse frivilligt vil vente til en senere afgang, mod kompensation som man kan blive enige om.

Nægtes man adgang til flyet mod sin vilje, skal der ydes kompensation straks, afhængigt af hvor langt man skal flyve. Kompensationen udgør:

Forsinkes du ikke mere en 2, 3 eller respektivt 4 timer kan kompensationen halveres.

 

Aflysning af flyafgang

Indstilles en flyvning, skal man bl.a. have hjælp til at få penge retur for billet, returflyvning til første afgangssted eller omlægning af rejsen samt mad og drikke.

Evt. overnatning skal flyselskabet også sørge for.

 

Forsinkelse af flyafgange

Forsinkes et fly er der også kompensation at hente, hvis givne betingelser er til stede. Se under overbookning.

 

Reglerne gælder når…

Reglerne gælder både ved charterrejser (pakkerejser) og flyrejser når:
– rejsen sker til og fra lufthavne inden for EU
– rejsen sker fra lufthavne uden for EU til lufthavne inden for EU, så længe flyselskabet er et EU – luftfartselskab.

Reglerne gælder ikke ved gratisrejser o.lign.

Læs mere: