Nyd det dejlige varme klima på Balearerne. Solen skinner som oftest fra en klar himmel. Men derfor skal man også tage sine forholdsregler.

Klimasiderne antyder med vejrets beskaffenhed, at solens stråler er skarpe. Derfor bør man beskytte sig mod solskoldning ved enten at smøre sig godt ind i diverse sololier og/eller opholde sig i skyggen i middagstimerne.

Kombinér det behagelige med det fornuftige – gå f.eks. på restaurant i middagstimerne.

Vær især opmærksom  på  børnene.  De kan  ofte  blive  solskoldet  på  ganske kort tid. Middagssolen til hen på eftermiddagen kan hurtigt give rød hud og søvnløse nætter.

Solbadning

Kræftens Bekæmpelse anbefaler solelskere, at solbade før middag og igen efter klokken 15. Rundt regnet halvdelen af solens stråler “falder” mellem klokken 12 og klokken 15, hvorfor risikoen for solskoldning er størst i dette tidsrum.

Om solcreme og solcremens faktor skriver Kræftens bekæmpelse, at ” Det er vigtigere, at du bruger nok solcreme, end at du bruger en meget høj faktor…” 14.03.2007

Hvordan beskytter du dig mod solen på ferien i Sydeuropa?

Brug solcreme med ‘høj beskyttelse’ mod såvel UVA- og UVB-stråler – for eksempel med faktor 25 eller 30. Spar ikke på solcremen.

Jo tættere du er på ækvator, jo højere er UV-indexet.

På en bjergtop er UV-strålingen stærkere, da den tynde atmosfære i højden filtrerer mindre stråling fra.

Beskyt dig særligt og i et længere tidsrum end klokken 12-15

Læs mere på www.cancer.dk

UV-indekset – i Europa og på Mallorca

Solens strålingsintensitet er delt op i fem niveauer. Danmark befinder sig som regel på de lavere niveauer, hvor der er mindre behov for at beskytte sig mod solen. Sydeuropa og Mallorca befinder sig naturligvis længere nede på skalaen med mere sol / strålingsintensitet.

Kilde til UV-farveskalaen: www.dmi.dk. Linket fører også hen til en daglig opdatering af UV-indekset i Europa. Niveauet angives specifikt for Mallorca. På Mallorca skal man altid forvente at befinde sig i det røde felt.

 

Figuren nedenfor illustrerer uv-indekset en tilfældig sommerdag i 2005.

UV-indekset i verden

Figuren viser 2 ting. At uv-indekset stiger jo tættere man kommer på ækvator. Den viser også, at Danmark og Mallorca ikke ligger i samme zone.

Hvad den ikke viser, er at uv-indekset varierer fra dag til dag, og årstid til årstid. Men man kan være sikke på, at der er mere sol og stråling ved Middelhavet end i Danmark. Andre faktorer som skyer og højde over havet har også betydning for hvor meget stråling man udsættes for.

DMI beregner den forventede daglige indstråling fra solen hver dan: UV-indekset for Europa beregnet for dags dato.