Tog til Soller

– gennem appelsindalen

Togstrækningen Palma – Soller er så absolut den smukkeste tur på Mallorca, som fører passagererne gennem de smukkeste egne i Tramuntana. Man passerer olivenlunde ved Bunyola, appelsindalen, flotte udsigter og tunneler m.m.

Bunyola ligger midt mellem Palma og Soller. Landskabet skifter karakter her. Mod Palma er der forholdsvis fladt. Mod Soller ligger Tramuntana.

Fakta

 • Strækning: 27 km.
 • Tid: 1 time.
 • Afgange: Flere gange dagligt.
 • Smalsporet jernbane.
 • Længste tunnel: Tunnel Major, 2,8 km.

 

Appelsiner førte til ny togstrækning

Jernbanen mellem Palma og Soller blev indviet den 16. april 1912. Toget fra 1912 var et damptog. I 1929 blev det elektrificeret.

Etableringen af jernbanen mellem Soller og Palma skyldtes appelsin-produktionen. Appelsinerne dannede baggrund for egnens velstand, og appelsinhøsten skulle hurtigst muligt bringes ind til byen. Men vejene var usikre om vinteren pga. sne og køreturen tog op mod ti timer. Derfor var etableringen af jernbanen et kæmpe fremskridt. Hen i mod midten af 1900-tallet flyttede varetransporten igen ud vejene. Jernbanedriften blev urentabel. Men så opdagede turisterne toget, som idag er den væsentligste årsag til at jernbanen stadig er i brug.

Borgerne i Soller betalte selv toget. Hvilket understreger dets betydning for erhvervslivet den gang. 3,5 millioner pesetas, 7000 aktier af 500 pesetas blev der udstedt og solgt. Det siges at stort set alle familier i Soller købte aktier.

Toget blev bestilt i England – og det kører stadig 100 år senere. Det blev bygget af  The Falcon Engine & Car Works Ltd., Loughborough”. Fra starten var der såvel første klasse som anden klasse. Bløde lædersæder og anden luksus hørte til første klasse, mens passagererne på anden klasse måtte nøjes med hårde træsæder.

Kilder

 • Mallorca, Historie, kultur og natur, 2000, ISBN: 3-8290-4436-4
 • Tren de Soller, www.trendsoller.com
 • Billede fra Bunyola station: Klik her
  Billede 1 fra Soller: Klik her
  Billede 2 fra Soller: Klik her

 

Andre hjemmesider