Mallorcas vinhistorie

Mallorcas vinhistorie, amforaerAmforaer fra romertiden er fundet på Mallorca, disse er fra det arabiske bad i Palma. Mallorcas vinhistorie tager sin begyndelse med romerne.

Oldtiden

Sammen med hvede er vindruer en af de tidligst dyrkede kulturplanter. Ægypterne dyrkede vin så tidligt som 2500 år f.kr. Grækerne og romerne udbredte dyrkningen af vin.

I græsk og romersk mytologi var Dionysus og Bacchus guder for vinen. Fra det 6. årh. f.kr. begyndte den græske udbredelse af vindyrkning. Med Roms ekspansion spredtes vindyrkningen til hele Middelhavsområdet.

Vindyrkningen introduceredes på Mallorca o. 121 f.kr. Da Quintus Caecilius Metellus havde erobret Mallorca. I det første årh. e.kr. sammenlignede Plinius den Ældre (Gaius Plinius Secundus, cirka. 23-79 e.kr.) balearisk vin og med de bedste fra Italien.

Maurerne

Trods Koranens forbud fortsatte vinproduktionen i den arabiske periode. Maureren Beni Abet bød Kong Jaume I fremragende vin da denne erobrede Mallorca i 1229. Kong Jaume I tilskyndede fra starten øget vindyrkning på Baleaerene. Tilladelser blev givet til vinbønder i Bunyola, Campos, Felanitx, Manacor, Porreres og Walldemossa. Flere tilladelser fulgte.

14.-16. århundrede

De spanske konger opmuntrede til vindyrkning ved at oprette et licenssystem. Gennem det 14.-16. århundrede var Inca centrum for Mallorcas vinproduktion. Bl.a. havde kongen en vingård her.

17. århundrede

Det 17. årh. var en tilbagegangsperiode som følge af social uro og faldende handel. Konkurrencen fra vinbønderne på fastlandet var hård og pressede vinproduktionen ned på Mallorca.

Svingende vinproduktion

Diagrammet viser meget store udsving i vinproduktionen på Mallorca. Plantesygdomme gjorde umuliggjorde næsten dyrkning af druer i perioder.

18.-19. århundrede

Det 18. århundrede bød på ny fremgang. Handlen blomstrede og produktionen forøgedes. 1711 oprettedes bodegaen Ribas (Binissalem), som nu er den ældste vingård på Mallorca. Vinproduktionen blev stimuleret / støttet med afgiftsfritagelser i anden halvdel af 1700-tallet. Fremgangen fortsatte op til 1830’erne og 1850’erne, hvor plantesygdomme reducerede produktionen af druer.

I 1862 ramtes Frankrig af phylloxera pesten. Det medførte stor efterspørgsel på spansk vin og deraf forøget produktion.

Eksporten gik bl.a. via havnebyerne Palma og Alcudia. Ledende producent-område var Felanitx. I Binissalem var vindyrkningen også veletableret og førte stor økonomisk udvikling med sig. Både Frankrig og Spanien var storaftagere af mallorcansk vin.

Forudsigelligt nok ramtes Mallorca ligeledes af phylloxera i 1891. I mellemtiden havde franskmændene nyplantet deres vingårde med pest-resistente planter fra USA.

Pesten ødelagde vinmarkerne og Mallorcas hovedindtægtskilde tørrede ud. Krisen blev ekstra hård for de vindyrkende områder. I årene fra 1891-95 emigrerede mange mallorcanere.

I 1800-tallet var Mallorca berømt for sine søde malvasia (dansk: malvasier) vine som blev sammenlignet med vinene fra Madeira. Produktionen af malvasia uddøede med vinpestens hærgen.

Vin

20. århundrede

I starten af det 20. årh. var det vindyrkede areal reduceret til ca. 5000 ha. 1/6 af arealet under storhedstiden. Vinmarkerne blev langsomt beplantet med amerikanske modstandsdygtige planter. Arealet voksede i første halvdel af århumdredet fra ca. 5000 hektar til 8500 hektar.

I 1913 åbnede den ønologiske station i Felanitx. Den havde stor betydning for udviklingen og forbedringen af Mallorcas vinkultur. Vinkooperativet Celler Cooperative af Felanitx blev stiftet i 1919 og senere stiftedes Manacor kooperativet.

Vinproduktionen gik tilbage under den spanske borgerkrig i sidste halvdel af 1930’erne, da der var stort behov for andre landbrugsprodukter.
Turistboomet i 1960’erne førte igen til øget vinproduktion lokalt og man begyndte at importere kvalitetsvin fra det spanske hovedland. Turisternes store efterspørgsel førte til en forøgelse af vinproduktionen uden tanke på kvaliteten. Kun enkelte producenter satsede på kvalitet, f.eks. José Ferrer fra vingården Franja Roja (oprettet 1931, Binissalem). Ligeledes Antonio Nadal Ros’ vingård (oprettet 1960, Binissalem).

1990’erne

I 1990’erne lukkede kooperativet i Felanitx og man modtog store beløb fra EU for at nedbringe produktionen af vin. Det havde størst effekt på de lavtliggende vinområder på Mallorca (Felanitx og Manacor). På grund af forskelle i bla. klimaet har der altid været to meget forskellige vindyrkende områder på Mallorca – et centralt beliggende område og et østligt beliggende område. I det centrale område ved Binissalem, Consell, Santa Maria, Sencelles og Santa Eugénia. I det østlige område ligger Felanitx, Porreres og Manacor.

1991 oprettedes Binissalem DO (Klassifikation, kontrolleret oprindelsesbetegnelse). Resterne af vinproduktionen omkring Felanitx blev samlet i en zone / VdlT Plá i Llevant de Mallorca (VdT står for Vino de la Terra, bordvine).

Vinproduktion 1777-1960

Mere om vin på Mallorca