Spanien hører til blandt de helt store vin-nationer. Arealmæssigt overgås Spanien ikke af andre lande, end ikke Frankrig eller Italien. Cirka 1,7 millioner hektar er beplantet med vin. Mest kendt er Rioja-vinene og den sjældne “Vega Sicilia” samt sherryen fra Andalusien.

Spanske druerVinproduktion i Spanien kendes helt tilbage til Fønikerne for 3000 år siden. Også Rom satte pris på spanske vine. Under maurernes herredømme gik produktionen af vin i stå, indtil den kristne generobring af den Iberiske halvø.

Gennem de seneste årtier har de spanske vine gennemgået en voldsom udvikling fra kraftige vine, ofte på det jævne, til interessante, velsmagende vine med karakter. Retningen mod bedre vine hænger sammen med EU-medlemskabet. Herind trådte både Spanien og Portugal i 1983. EU har gennem forskellige forskellige fonde støttet denne udvikling.

De bedst udviklede vin-områder er distrikterne Rioja, Penedes, Navarra, Galicien, Rueda, Catalonien og Ribera del Duero. I Penedes syd for Barcelona laves nogle af Spaniens fineste rødvine (Torres) samt den mousserende vin cava, som produceres efter champagne-metoden.

Danskernes kendskab til Spaniens vine var yderst begrænset indtil slutningen af 1950’erne, hvor Skjold Burne lancerede “den med tyren”, en jævn vin, som kunne drikkes, men først og fremmest var den billig. Danske turisters besøg i Spanien forøgede kendskabet til landets vine. Importen af spanske vine voksede efterfølgende og Danmark blev både i 1982 og 1983 verdens største aftager af Rioja-vine.

Klassifikation

Denominación de Origen controlada (kontrolleret oprindelsesbetegnelse).

Spanien opererer med et 2-trins klassifikation; Denominacion de Origen (DO) og den højere klassifikation Denominacion de Origen Calificada (DOCa). Det højeste trin blev tilføjet i 1991 og anvendes kun i Rioja-regionen.

Vine uden DO klassifikationen falder ind under kategorien bordvine, Vino de la Tierra.

Kilder

Gyldendals bog om de spanske vine, 1998.
Spanske Vine.
Vin, kortbog.
Vin, Leksikon.
Vin 2000.
Vin 2002
Årets Vine 2001.