På Mallorca er cirka 4000 hektar udlagt til vinproduktion. De mallorcinske vine produceres overvejende for det lokale marked. Men der konsumeres betydeligt mere vin på Balearerne end der produeres som følge af turismen. De senere år er man også begyndt at eksportere vine. Et udtryk for den forbedrede kvalitet.

Vin på Mallorca

To vinregioner på Mallorca

Der er to vinområder på Mallorca med betegnelsen DO (Denominación de Origen controlada, kontrolleret oprindelsesbetegnelse), Binissalem og Pla i Llevant.

Foruden de to vinregioner, er der en række VT’er. Mere om det nedenfor.

Vin på Mallorca - Binissalem

Vinregion Pla i Llevant

Lokale druer

Vin på Mallorca dyrkes mest på lokale druer. Rødvinene og rosévinene produceres primært på de lokale druer: Manto Negro, Fogoneu, Fogoneu Francés og Callet. Callet er en “rustik” druesort fra Mallorca som ofte står på blandede marker sammen med druerne Fogoneu Frances og Fogoneu Mallorque.

Disse tre druer giver alle et lavt udbytte. Men til gengæld får man vine med dybde i farven. Ligeledes giver det vine med en lav alkoholprocent.

I Binissalem anvendes bl.a. den almindelige grønne drue “moll”, også kaldet Prensal Blanc til hvidvine.

Mallorcas små vin-områder har traditionelt set ikke været blandt Spaniens førende vinproducenter. Ifølge Vin 2002 producerer Franja Roja, Herens de Ribas, Miguel Oliver og Jaume Mesquida de eneste vine af interesse på øen. I Vin 2008 betegnes Marcia Batle som den bedste vin fra Binissalem. Samme vandt i 2007 flere priser.

Arch of taste

“Ànima Negra grapes are originally from Felanitx. The vine variety is callet, although it can sometimes include a part of fogoneu and mantonegro (both local varieties). These plants grow in the middle of vineyards and amount to 5 or 10 percent according to the year…”.

Kilde: Slowfood

Binissalem

Beliggende midt på Mallorca, nordøst for Palma ved foden af Tramuntana bjergene.

Binissalem er en af de to vinregioner på Mallorca.

Læs mere om vinområdet Binissalem her.

Pla i Llevant

Beliggende på Mallorcas østlige halvdel.

Pla i Llevant er den anden og nyeste vinregion på Mallorca.

Læs mere om Pla i Llevant her.

Vinos de la Tierra

(VdlT)

VT’erne ligger under DO’erne i den spanske rangering af vinene. Inden for de seneste årtier er flere egne blevet tildelt rangeringen VdlT.

  • Ibiza, 1996, 5 vingårde
  • Isla de Menorca, 2002, 5 vingårde
  • Illes Balears, 2003, 37 vingårde
  • Formentera, 2004, 2 vingårde
  • Mallorca, 2007
  • Serra de Tramuntana-Costa Nord, 2007, 5 vingårde

Kilder

Gyldendals bog om de spanske vine, 1998.
Spanske Vine.
Vin, kortbog.
Vin, Leksikon.
Vin 2008, Hugh Johnson.
Vin 2012, Hugh Johnson.
Vin 2013, Hugh Johnson.